06-49913334 bezoekenco@gmail.com

Boottocht Lauwersmeer

sep 25, 2023

Beste allemaal,

Op maandag 25 september gingen we met een kleine groep deelnemers naar Oostmahorn voor een boottocht over het Lauwersmeer. We werden van huis opgehaald en doordat we aan de vroege kant waren, konden we een toeristische route rijden en was er tijd om (door Rennie en René meegebrachte) koffie te drinken op een rustieke picknickplaats bij de Valom.
Vervolgens op naar de boot, geheten de Vlinderbalg. Tijdens de boottocht vertelde de kapitein veel over de geschiedenis, natuur en cultuur van het Lauwersmeer. Zo kregen we te horen dat een balg een zandbank is, die niet droog valt; als de zon er op schijnt, gaan de schelpen, die op de balg liggen, open en lijken dan op een vlinder. Zo’n vlinder zat ook op de heerlijke kwarktaart, waar we op getrakteerd werden bij de koffie of thee.
Op en rond het Lauwersmeer leven onder meer zeearenden, aalscholvers, knobbelzwanen en konikpaarden.
Terwijl we genoten van het weidse uitzicht over het Lauwersmeer, hoorden we bijvoorbeeld dat er rond het jaar 1400 sprake was van grootschalige piraterij. De piraten hadden kleine platboomschepen, die maar een halve meter diep staken; zodra ze een rijkbeladen Oostvaarder zagen, lokten de piraten een achtervolging uit en voeren bij hoog water tussen Ameland en Schiermonnikoog door over de Engelsmanplaat. De Oostvaarders lagen echter 2 à 3 meter diep, liepen vast en werden vervolgens bij eb geplunderd.
Oostmahorn was vanaf 1927 tot de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 het reddingsstation van de KNZHRM. De boottocht zelf duurde bijna 3 uur, zodat het, dankzij de kapitein een uiterst leerzame middag was, waarbij we ook nog voorzien werden van frisdrank, ijs en een bittergarnituur.
Tijdens de terugreis, praatten we nog wat na over de fijne dag en zeiden onze 2 nieuwe deelnemers: “dit was een dag met een gouden randje”. En daar waren we het allemaal mee eens.
Rest mij nog Rennie en René te bedanken voor de organisatie van deze dag en hun goede zorgen.

Meer activiteiten

High Tea

High Tea

Op woensdagmiddag 10 januari hadden we een ontzettend gezellige en heerlijke high tea in het Fletcher Hotel Paleis Het Stadhouderlijk Hof. We werden verwend met overheerlijke hartige, warme en koude hapjes, Scones met boter en jam. Luxe briochebroodjes belegd met...

Lees meer
Kerstdiner

Kerstdiner

Op 19 december was er na de corona jaren weer een echt kerst diner, in samenwerking met het ouderen fonds. Deze werd dit jaar niet gehouden zoals voorheen bij de Groote Wielen, maar in de Harmonie. De zaal waar wij aten was helaas erg donker, maar dat mocht de pret...

Lees meer
Muziek middag Grijs Gedraaid

Muziek middag Grijs Gedraaid

Bezoek&Co mocht twee keer in afgelopen december de Harmonie bezoeken: dinsdag 12 dec. voor een muziekmiddag en een week later voor het voortreffelijke Kerstdiner. Voor de muziek op dinsdagmiddag de 12e zaten ruim 30 deelnemers, samen met veel anderen, in het...

Lees meer